Kada su nastali prvi korseti?

Prvi ženski korseti datiraju iz renesansnog perioda, ali su postali posebno popularni u 16. i 17. veku. Tokom tog vremena, korseti su imali funkciju oblikovanja ženskog tela, pružajući mu oblik peščanog sata i naglašavajući struk. Korseti su se nosili ispod odeće i često su bili ukrašeni bogatim tkaninama i čipkom. Korset su pretežno nosile dame iz visokih slojeva društva.

U početku su korseti bili izrađeni od kostiju, drveta i drugih tvrdih materijala kako bi pružali potrebnu čvrstoću i podršku. Kasnije su se koristiile čelične kosti. Kroz vekove, dizajn i materijali korseta su se menjali kako bi pratili modne trendove i promene u društvu. Korseti su često bili povezivani s idealom ženske lepote i elegancije.

A kada se promenio pravac korseta kroz istoriju?

Međutim, kroz 19. vek, korseti su postali sve više kritikovani zbog svoje potencijalno štetne prirode po zdravlje i udobnost žena. Ovo je dovelo do postepenog smanjenja popularnosti korseta u 20. veku, a kasnije su se razvile moderne alternative poput brushaltera i drugih oblika donjeg veša koji pružaju podršku bez iste mere pritiska i sužavanja tela.

Korseti 21.veka

Danas viđamo formu korseta ne samo kao donji veš, već i kao modni detalj uz pantalone, farmerke ili suknje visokom struka. I mlađe i starije dame ga uklapaju bilo za poslovne prilike ili noćni izlazak.

Više nema pravila da ih mogu nositi isključivo žene sa figurom peščanog sata, jer čak i da je nemaju, forma korseta će ih na taj način oblikovati.

A neki od naših modela u asortimanu su:

LUISA brushalter korset

11 900 rsd
Maštala si o brusu koji možeš nositi čak i po gradu u dnevnoj ili noćnoj varijanti. Korset Luisa ima dupli slot saten svile, što znači da se ništa ne ocrtava i korpe imaju dovoljnu dubinu da sve ostane na mestu. Ne moraš čak ni da brineš da li će te žuljati, jer su sve lastiš trake bočno i na leđima prilagodljive pomoću regulatora dužina. Možeš ga kombinovati uz LUISA gaćice.   Model na slikama nosi veličinu 36.

LUISA set

16 055 rsd
Brus korset u bež boji i gaćice tange sa zlatnim cvetićima savršeni sa letnju sezonu koji se kombinuju i kao outwear.  Pogledajte više kako mi to uklapamo na Instagram profilu . Modeli na slikama nose veličine: (levo) 38 brushalter i M gaćice, (desno) 36 brushalter i S gaćice.

LARA set

16 720 rsd
Brus korset u bež boji i gaćice tange od satena visokog struka su savršeni spoj sa letnju sezonu koji se kombinuju i kao outwear.  Pogledajte više kako mi to uklapamo na Instagram profilu. U kompletu dolaze i podvezice od reciklirane čipke. Model na slikama nosi veličine: 36 brushalter, S gaćice i S podvezice.

A zašto su korseti toliko privlačni muškarcima?

Muškarci se okreću za ženama u korsetima iz različitih razloga, a evo nekoliko mogućih razloga:

  • MODA: Neki muškarci su zaljubljeni u modu i korsete vide kao interesantan i izazovan modni komad.
  • ŽENSTVENOST: Korseti se tradicionalno povezuju s oblikovanjem ženskog tela i stvaranjem atraktivnih oblina, a muškarcima je to privlačno zato što ih asocira na plodnost žene. Još od davnina, figura Vilendorfske Venere asocirala je na ženu koja je spremna da rađa, ili je već rađala, a mužjake to podstiče.
  • IGRA ULOGA: Korseti se često koriste u igrama uloga i različitim scenarijima igara. To može uključivati fantazije, dominaciju i podređenost, ili druge aspekte igara uloga.
  • SAMOPOUZDANJE: Mnogi ljudi smatraju da je samopouzdanje privlačno. Ako je žena smela i samopouzdana da nosi korset i oseća se samouvereno i atraktivno u njemu, to može biti privlačno za druge osobe.

Ako te interesuje još ovakvih zanimljivih tekstova

MOŽDA TE ZANIMA I: